Nederland moet zijn pensioensysteem dringend hervormen. Econoom Lans Bovenberg reikt drie maatregelen aan.

Het Nederlandse pensioensysteem staat sinds de kredietcrisis van 2008 flink onder druk. Pensioenfondsen van werkgevers kampen met relatief lage financiële buffers, waardoor het lastig is om te garanderen dat pensioenen die gebaseerd zijn op een gemiddeld loon ook daadwerkelijk uitgekeerd kunnen worden.

Een tweede probleem is dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt ervoor zorgt dat steeds minder jongeren hun hele leven pensioen opbouwen bij één fonds. Hierdoor komt ook de eerlijke verdeling tussen jong en oud van respectievelijk de inleg en de uitkering van pensioenen onder druk te staan.

Verder zorgt de vergrijzing ervoor dat in de komende decennia een kleinere groep werkenden de lasten draagt van de AOW-uitkeringen die via de overheid worden verstrekt.

Hoe wordt Nederland weer ‘pensioenkampioen’?

Hoogleraar Lans Bovenberg van de universiteit van Tilburg en pensioeninstituut Netspar bedacht samen met collega Theo Nijman drie oplossingen. Die zorgen voor een sterkere individualisering van pensioenregelingen, met behoud van de voordelen van het collectief delen van risico’s.

Zo zou iedereen een zogenoemde 'persoonlijke pensioenrekening' moeten krijgen als hij of zij pensioen opbouwt als werkende. Deelnemers krijgen dan een 'individueel beleggingsdepot'. Maar in dit systeem worden risico's, zoals het feit dat de één langer leeft dan de ander wel gedeeld, geeft econoom Bovenberg aan tegenover discussieplatform Me Judice.

Op de tweede plaats moeten pensioenfondsen meer gaan optreden als een soort advies- en inkooporganisaties. Omdat de risico's van de pensioenopbouw sterker komen te liggen bij werknemers die premie betalen, moeten pensioenfondsen meer doen aan ondersteuning en advies bij het maken van financiële keuzes.

Tot slot stelt Bovenberg voor om het overheidspensioen (AOW) te veranderen in een systeem waarbij iedereen premie betaalt en uitkeringen afhankelijk worden van de betaalde premie.

Zie het video-interview met Lans Bovenberg van Me Judice.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl